Friendly Fire

Friendly Fire

Az USA bejelentkezik Közép-Európáért

2019. február 20. - Friendly Fire

pompeo.jpg

Fotó: U.S. Department of State (Ron Pryzsucha)/Flickr

 

Mike Pompeo eljött Budapestre és bejelentette hogy az USA növeli jelenlétét a régióban. A lehetséges következményeket és a vizit okát vesézzük ki három szemszögből.

 

Leovolpe:

Annak tükrében, hogy legutoljára nyolc évvel ezelőtt Hillary Clinton tett látogatást országunkban nem hiszem, hogy nagyon meglepő az a kijelentés, hogy időszerű volt Pompeo külügyminiszter látogatása. Trump beiktatása óta sokat javult Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata, azonban továbbra is fennállnak olyan tényezők, amelyek szinten tartják az országaink közötti feszültséget. Sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon milyen lesz a kapcsolatunk, főleg, hogy az amerikai elnök beiktatására nem kapott meghívást Orbán Viktor miniszterelnök úr. Ezért a látogatás híre teret engedett a találgatásoknak, hogy ténylegesen miért is jön hozzánk az amerikai külügyminiszter.

52748956_341290886519533_2462439952072310784_n.jpg

Fotó: Kormány.hu (Földházi Árpád)

A találkozót követően Szijjártó Péter külügyminiszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egyaránt megemlítette, hogy a komoly jelentősége volt a találkozónak, az elmúlt években sokat javult a két ország közötti kapcsolat. Sok olyan pont van, ahol a két ország szemlélete egyezik, főleg ha az illegális migrációhoz való hozzáállásunkat nézzük. Egy kicsit elvonatkoztatva a találkozótól, az USA hozzáállása a családpolitikánkhoz is azt mutatja, hogy Magyarország politikája példaértékű és sokaktól várható hasonló szakpolitikai lépés.

Úgy vélem egyértelmű, hogy az USA politikájának legmeghatározóbb elemei a gazdaság és a geopolitika/biztonságpolitika. Trump gazdaságpolitikája eddig meglepően sikeres a negatív várakozásokkal ellentétben, itt egyaránt gondolok a belső gazdasági eredményeire és a külkereskedelmi eredményekre. Ha az USA gazdasági stratégiáját nézzük, akkor számára a térségben több olyan elemet is találunk, ami meglehetősen frusztráló lehet számukra. Elég, ha csak a globális piacon való versenyt nézzük Kína és az USA között, illetve a Oroszország gazdasági befolyását Európában, amit a gázvezetékeinek köszönhet. A biztonságpolitikai kockázatot meg nagy valószínűséggel Ukrajna NATO-hoz való csatlakozásának eddigi stagnálásában és az orosz terjeszkedésben láthat.

Azonban nem hanyagolhatóak el a magyar álláspontok és érdekek sem. Magyarország egyértelműen vétózni fogja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz, amíg a magyar kisebbség jogai ilyen szinten sérülnek Kárpátalján. A baloldali média várakozása az volt, hogy majd az Egyesült Államok jól idejön és megmondja a tutit a magyar demokráciának és a jogállamiságnak, de kérdem én, milyen jogon kérdőjelezzen meg minket bárki is, főleg, hogy egy olyan ország NATO-csatlakozását támogatja, ahol a szélsőséges párt tagjai listát készítenek az országban élő kisebbségekről, azoknak személyes adataival, amivel később visszaélnek és ráadásul még üldözni is elkezdik őket.  Magyarország helyzete és politikája konzekvens és következetes. Ez érvényes a Kínához és Oroszországhoz kapcsolódó viszonyunkhoz is. Magyarország a magyar emberek érdekeit nézi és ennek tükrében tartja fenn a kapcsolatot mindkét országgal és ennek a megvetését nem tartom indokoltnak. Az EU is kereskedik mindkét országgal, akkor az egyes tagállamok miért ne tehetnék. Az energiafüggőségünk ellen mindent megteszünk, elég csak az ExxonMobillal való kitermelésre gondolni. A függőségünk csökkentése a mi érdekünk is, de nem szabad szem elől téveszteni a fogyasztók igényét sem, hiszen nem hiszem, hogy a hazai piac fogyasztói túl jól vennék a gázáremelést. Valamit valamiért.  

Ami azonban biztos és nincs benne vita, hogy a találkozónak katonai vonzata mindenképp volt. A haderőfejlesztés a Zrínyi 2026 programmal egy komolyabb fejlesztés, amit eddig kifogásolt az Egyesült Államok, ugyanis ténylegesen eddig kevesebb az USA-hoz köthető megrendelőtől vásároltunk hadifegyvert. De a beszámolók alapján ez most változhat és a program keretei között amerikai érdekeltségű vállalatok termékei is erősíthetik a magyar haderőt. Az eddigi mellőzése az amerikaiaknak szerintem tisztán gazdasági jellegű volt és úgy vélem a találkozó lényege a vásárlási árak alkudozására ment ki valamelyest.

 

B.G. Hunt:

Egy vizit az amerikai külügyminisztertől esedékes volt, a helyzettől függetlenül, így nyolc év után. Ne felejtsük el azonban, hogy Pompeo például Lengyelországba is ellátogatott, nem csak kifejezetten Magyarországra jött, nem kaptunk kitüntetett figyelmet. Mint ahogy akkor sem amikor Orbán nem kapott meghívót Trump beiktatására, Liviu Dragnea pedig igen. John Kerry nem jött anno Magyarországra elsimítani a köztisztviselők kitiltásának ügyét. A 80 éves budapesti Nagykövet, David Cornstein pedig finoman fogalmazva sem egy külügyi agytröszt, ellenben jókat golfozott Trumppal. (Cornstein kihagyta Pompeo látogatását, mivel egészségügyi ellátásra szorulván az Államokban maradt.) Felesleges magunkat tévhitekbe ringatni, nem számítunk annyit az amerikaiaknak.

 

Mégis miért jött el Mike Pompeo? Szerintem három oka lehet: Ukrajna, Huawei, és gáz. Az Ukrán helyzet, annak ellenére hogy Trump és Putyin relatíve barátságos viszonyban vannak, aggasztja Amerikát mióta az orosz katonák elkezdtek a Krímen és a határmenti vidéken vakációzni. Itt megér egy visszaemlékezést hogy a Demokrata Obama hogyan ekézte Republikánus ellenfelét, Mitt Romneyt a 2012-es választás előtt, mert Romney Oroszországot nevezte a legnagyobb geopolitikai fenyegetésnek. Obamának a sors iróniája két év múlva hatalmas barackot adott. Mindenesetre az USA most próbálja Ukrajnát közelebb terelni a NATO-hoz, Pompeo mondta is hogy nem nézi jó szemmel azt ahogy Putyin próbálja tágítani a szakadékot a régió országai közt. Magyarország pedig ádázan vétózza a közeledést, a határon túli magyarok helyzete miatt. Szijjártó leszögezte hogy Magyarország nem fog geopolitikai ügyként tekinteni erre a szituációra. Egyelőre marad a patthelyzet.

 

A Trump kormány egyik céltáblája a Huawei, a kínai cég pedig elég jól teljesít nálunk. “A legfontosabb, hogy megosszuk velük hogy mit tudunk a rizikóról amit a Huawei hálózatukban való jelenléte okoz. Valós veszély ez a saját népükre, az adatvédelem elvesztése, a rizikó hogy Kína ezeket az adatokat olyan módon fogja használni ami nem áll Magyarország érdekében,” mondta Pompeo még a meeting előtt. Szijjártó pedig a közös sajtótájékoztatón lekicsinyítette Magyarország szerepét az EU-Kína kereskedelemben. Az amerikaiak befektetéseken keresztül itt még esetleg tudhatnak alternatívákat kínálni, amivel kiszoríthatják a Huaweit, nem úgy mint az energiafüggetlenítés és a gáz területén.

 

Európa jelenleg függ Oroszországtól az energiaellátás terén. Oroszország gazdasága pedig függ az energiaexporttól. Ha az USA rá tudná venni Európát hogy diverzifikálja az importjait, akkor az orosz gazdaság, ami mellesleg kisebb mint az olasz, nagyon hamar megroppanna. A Szíjjártó által említett Exxonmobil projekt Romániában egy jó kezdet lehetne (Vajon ki lehetett az Exxonmobil feje egy évtizedig…), de a Horvátországi LNG import még túl költséges. A jövőben elválik hogy az amerikai stratégia működik-e, de jelenleg még nincs élhető alternatíva az orosz gázra.

 

Végül térjünk ki arra, hogy az amerikaiakat mennyire érdekli a magyar demokrácia állapota. Fel fognak-e lépni az EU által egyre jobban emlegetett problémák miatt? Ugyan. Az ország, amelyik pár banán miatt megpuccsolt egy kormányt Guatemalában, amelyik valószínűsíthetően szponzorálta Chilében Pinochet tábornok szocialistáknak adott ingyenes helikoptertúráit, és amelyik még szövetségesként tekint a szaudiakra? Borzasztóan hangzik, amíg belegondolunk abba hogy Oroszország titkosügynököket küld Salisburybe vakációzni és mérgezni, engedi Kadyrovot hogy megtisztítsa Csecsenföldet a melegektől, és az édesítőt polóniumra cseréli Litvinenko kávéjában. Abba hogy mit műveltek Grúziában, Ukrajnában nem is kell belemenni. Ilyen ez a nagyhatalmi reálpolitikai játszma. A még mindig élő Kissinger is ezt mondhatta Trumpnak.

 

Dunning-Kruger:

Őszintén?  

Nehéz bármi újat mondanom Pompeo látogatásáról. Igényes, jó tollú újságírók jobbnál jobb elemzéseket írtak már a volt CIA-főnök vizitjéről. Rajtuk kívül a kormánypárti média is beszámolt róla. Javarészt kétféle értelmezés volt jelen a magyar közbeszédben:

  • Az USA az asztalra csap; rapport; Pompeo számonkérni jön; A demokráciát jön védeni az USA külügyminisztere;  stb.

Ez a narratíva azt sugallta, hogy most aztán tényleg hű de nagyon jön a számonkérés.

Nem jött.

  • Újraépül a kapcsolat; Trump követet küld Orbánhoz; Az USA szívességet kér; stb.

Ez az a narratíva azt sugallta, hogy egyenrangú partner érkezik Budapestre, akinek az a stratégiája, hogy Orbán kedvében járjon.

Nem járt.

 

A látogatás két értelmezése közül egyébként félúton van az igazság (mint mindig), mégis úgy érzem, a kormánymédia állt közelebb a valósághoz. Hiába várták azt sokan, hogy majd az USA védi meg helyettük a jogállamot, hogy “Hallod Viktor légyszi ezt a demokrácia dolgot vedd már komolyan mert ha nem, akkor...” . Akkor mi van?

 

Nem különösebben érdekli az Egyesült Államokat a belpolitikánk. A külpolitikánk pedig kifejezetten ínyére van (a legtöbb üggyel kapcsolatban). Először is, az USA-nak jó ha az EU megosztott. Igen, igen tudom, így szövetségesek, úgy értékközösség, ilyen közös eszmék, olyan kölcsönös barátság, de egy valamit szerintem sokan elfelejtenek: Az USA és az EU versenytársak. Versenytársak, akik javarészt ugyanazokat az értékeket vallják. Egy egységes Unió, erős államok közötti integráltsággal, 28 (egy közös cél irányába tartó)  országgal ugyanolyan politikai és gazdasági rivális lehet, mint Kína. Lásd Szaúd-Arábia hobbiját a saját állampolgárainak feldarabolásával, saját lányainak rabszolgaként tartásával. Egy egységesebb EU sokkal nagyobb nyomást helyezhetne az iszlám államra (see what I did there?), mint hogy egyszerűen nem ad el nekik több fegyvert. Amit az USA sokkal nehezebben tud majd megvétózni, mert majd hülye lesz hagyni, hogy az érdekszövetségesét támadják holmi apróságok miatt. Orbán megosztja az EU-t, az USA pedig köszöni szépen, jár is a buksisimi és a repülőtérfelújítás cserébe. ENSZ migrációs csomag, Jeruzsálemi nagykövetség, sok-sok olyan külpolitikai lépésünk, ami az USA-nak tökéletesen megfelel. Az igazi, valós probléma az ukrán helyzet, és az orosz-kínai párossal való barátkozásunk, nem holmi ellenzéki pártok és civil szervezetek folyamatos cseszegetése.

 

Képzeljük el a Amerikát egy kisportolt, napszemüveges, kicsit bunkó rosszfiúnak, Putint egy sugar daddynek, Orbánt pedig (aki jelen példában, valamint az ő saját mindenkori értelmezésében, megegyezik Magyarországgal) egy átlagos kinézetű, szürke kislánynak. Nem ő az első választás, de ha nem jön össze más, a rosszfiú hajnali háromkor rádob egy sms-t, hogy ráér-e? A rosszfiú meghódította a lány szívét, és természetes viselkedéséből adódóan most épp másokat próbál elcsábítani. De közben természetesen elvárja, hogy a lány hűséges maradjon. Csakhogy, eközben feltűnt egy visszataszító, pénzes fickó, aki szívesen megtámogatja a lányt némi pénzzel, cserébe pusztán néhány szívességért. Tudod még követni kedves olvasó? Ne aggódj, mindjárt végzünk.

A lány élvezi, hogy kitünteti őt a figyelmével a rosszfiú, és igyekszik is a  kedvében járni. (ENSZ migrációs csomag, Jeruzsálem). A lány szintén élvezi, hogy a visszataszító fickó megtámogatja anyagilag, és igyekszik is a kedvében járni (Gruevszki, Ukrajna). De eljön a nap, amikor a rosszfiú és a sugar daddy érdekei annyira szemben állnak, hogy mindketten igényt tartanak a kislány hűségére az adott ügyben. És az igazi kérdés, hogy sikerül-e továbbra is egyszerre a kedvében járni mindkét hódolójának, anélkül, hogy az egyikük a végén úgy istenesen megbassza.

A bejegyzés trackback címe:

https://friendlyfire.blog.hu/api/trackback/id/tr1714640166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bgp 2019.02.21. 08:28:06

@MAXVAL bircaman közíró: mivel a ruszkikat nem említetted, gondolom orosz faszra vagy éhes.

Medgar 2019.02.21. 08:29:54

És képzeljük el Merkelt az átlagos perverz német nagyinak meg Macront az análfüggő francia szépfiúnak...

Sir Galahad 2019.02.21. 08:43:18

@MAXVAL bircaman közíró: Pont annyira nem, amennyire Oroszországból sem. A harmadik elemző jól leírta, hogy Magyarország lavírozni kénytelen a két nagyhatalom között. Ennél többről egyik fél irányában sincs szó.

Ami a gázt illeti, Amerika palagáza túl drága. Ha olcsóbban adnák, mint az oroszok, jöhetne, de így nincs értelme az ajánlatnak. Ami meg Ukrajnát illeti, ha Amerika változást szeretne a magyar-ukrán viszonyban, Ukrajnára kell nyomást gyakorolnia, hogy fejezze be a magyar kisebbség vegzálását.

élveteg 2019.02.21. 09:13:51

A Gáz ? Adják olcsóbban a gázt mint az oroszok akkor aztán jöhet

chrisred 2019.02.21. 09:17:26

Pompeo nem csak Lengyelországban, hanem Szlovákiában is járt. Mivel Romániában tavaly volt, ezzel körbejárta az összes Ukrajnával határos NATO országot.

chrisred 2019.02.21. 09:22:44

@Sir Galahad: Minden relatív. Lukasenko most jön rá, hogy valójában mennyibe is kerül az az olcsó gáz, amit eddig Putyintól kapott.

2019.02.21. 09:55:26

Elképzelem , hogy mi lenne most, ha Hillary nyerte volna az elnökválasztást, és volt kelet-Európa felelősét nevezi ki külügyminiszternek. Totális nyomásgyakorlás és offenzíva a magyar kormánnyal szemben, amelyhez képest a Goodrfiend korszak csak múló rosszullétnek számítana .
Ehelyett most mosolydiplomácia. Jól van ez így ! :)

Sir Galahad 2019.02.21. 10:13:52

@chrisred: Magyarország és Belorusszia helyzete eléggé különböző.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.21. 10:36:52

Te joeg pedig megirta az ujsag hogy putyinista fasiszta!

Pepibubó 2019.02.21. 10:41:24

@bgp: Már nem éhes. Megérkezett a havi átutalás a kontójára a moszkvai trollközpontból.

Pepibubó 2019.02.21. 10:43:37

"Az USA bejelentkezik Közép‑Európáért"
Hát persze! Ahogyan Hitler ellen is "bejelentkezett Közép‑Európáért". Milyen szép is lett volna, ha nem teszi, ugye kedves indexes címlapszerkesztő?

chrisred 2019.02.21. 10:46:14

@Sir Galahad: Jelenleg. Lukasenko sokáig azt hitte, hogy valójában nem is különbözik annyira.

nemecsekerno_007 2019.02.21. 11:32:39

@chrisred: Belorusszia nem EU és NATO-tag. Ha ez neked nem fedi le a "nem ugyanaz"-t akkor nemtom mi. Szerencsére az ütközőzóna most tőlünk keletre van, az az érdekünk, hogy ott is maradjon...

chrisred 2019.02.21. 12:10:08

@nemecsekerno_007: A hozzászólásban, amire reagáltam, pont az volt, hogy Magyarország lavírozni kényszerül két nagyhatalom között. Nos, a NATO tagság éppen hogy elkötelezettséget jelent, vagyis akár ideiglenes állapotnak is tekinthető.

Friendly Fire 2019.02.21. 15:22:59

Köszönjük, hogy elolvastátok a bejegyzésünket, azért pedig külön hálásak vagyunk, hogy hozzászóltok, és leírjátok a véleményeteket.
Minden nézőpontnak örülünk, és minden véleményt elfogadunk.
Egy kommentet törölnünk kellett egyértelmű antiszemita megnyilvánulás miatt. A konstruktív hozzászólásokat, észrevételeket viszont köszönjük, igyekszünk a visszajelzéseitek alapján fejleszteni a blogot.

üdv
A Friendly Fire csapata

Petrus Rosidus Maximus 2019.02.21. 16:14:56

Valamivel egyértelműbb annál a helyzet, mint amit a poszt sugall. Magyarország egyértelműen a nyugat árulója, Orbán pedig Putyin lekötelezettje. Ezt tudja, Trump, tudja Pompeo, tudja Macron és tudja Merkel is. (Valamint minden polgár 80-as IQ felett.) A kérdés: mit lehet kezdeni a helyzettel. Lefordítva: tudod, hogy megcsal az asszony, de ha váltok viszi a ház, a kocsi és a vagyon felét. Megoldás: úgy teszel, mintha nem tudnád és lesed az alkalmat, hogy megbosszuld. Na, pontosan itt tart ma az Orbánista Magyarország, 2019 elején. Van haragosunk nyugaton, utálnak is minket mint a szart és nem is bíznak bennünk egy kicsit sem. De kellünk (egyelőre). A jövőnk pedig ha így folytatjuk kábé olyan lesz, mint a pofára esett és utcára kivágott, kisemmizett asszonyka, aki csak pislogni tud és ingyen levesért sorba állni két sarokkal lejjebb...

Nincs közöttünk csicska 2019.02.21. 16:54:02

@Friendly Fire: "Egy kommentet törölnünk kellett egyértelmű antiszemita megnyilvánulás miatt. "

Tehat minden velemenynek orultok, kiveve az antiszemita megnyilvanulasoknak. Zsidok vagytok, vagy gojfrontosok?

2019.02.21. 18:02:47

Ez mind csak kábítás. A történet a következőről szól. Az USA dollár már rég elszakadt a fedezettől és értékét csakis az adja, hogy olyan rendszert épített ki az arabokkal, hogy olajjal a világon csak dollárban lehet kereskedni. Akik ezen változtatni akartak, azt az USA katonailag megtámadta. Az oroszok a kínaiakkal azon dolgoznak, hogy saját elszámolási rendszert építsenek ki, hogy az olajkereskedelmüket leválasszák a dollárról. Az USA katonai támaszpontokkal veszi lassan körbe Oroszországot. Mi ennek a játszmának vagyunk a részei. Az USA toronymagasról leszarja Magyarországot és ha mi ebbe belepusztulunk, még a térképen se tudják megmutatni, hol voltunk. Ez a valóság, kedves honfitársaim. Az érem másik oldala az, hogy bár az USA történelme során rendre döntögette meg a neki nem tetsző (és saját népüket felemelni akaró) kormányokat és ültetett pénzéhes strómanokat a helyükre (ilyen minőségben Orbán igazán nekik való figura), azért mégis egy olyan erő, ami ellenáll annak, ami bekövetkezne mondjuk egy orosz típusú világuralom esetén. Kína ebben kicsit előrébb jár a mesterséges intelligencián alapuló totális megfigyelőrendszerükkel és a jó állampolgároknak járó pontrendszerük bevezetésével, így elmondható, hogy bár az USA-t is önérdekű seggfejek és gengszterek vezetik, mi akkor is a szabadságért halunk meg, ha belekerülünk a tűzvonalba.

7tom 2019.02.21. 18:19:28

@MAXVAL bircaman közíró: A nép az oroszokból nem kér, elég volt belőlük.

Killary Fucking Clingon 2019.02.21. 20:05:41

1. Magyarország soha nem támogathatja Ukrajna NATO csatlakozását. Ez Europa biztonságának záloga. Aki ezt nem látja érzi tudja az hülye vagy az ellenségünk.

2. Magyarország onnan fog gázt venni ahonnan és ahol ésszerű az ára.

3. Huawei semmivel nem jelent nagyobb kockázatot mint az Apple, Google, Facebook,Twitter és a többi fasz amerikai cég ami lepaktált a CIA, FBI, NSA, és még az ég tudj milyen és hány három betűs szervezetnek.

4. Ki a faszt érdekel hogy mit akarnak az amerikaiak.
süti beállítások módosítása