Friendly Fire

Friendly Fire

Orbán EPP hintapolitikája

2019. március 08. - Friendly Fire

Ki tud-e táncolni Orbán Viktor a Weber által küldött ultimátum alól, vagy visszavonulót fúj a hosszú távú stratégia érdekében?


A legutóbbi, Brexittel foglalkozó posztunk után ezen a héten hazai vizekre evezve ezt vizsgáljuk meg, hárman, három szemszögből.

 

orban_weber.jpg

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Leovolpe:“Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. Ezt a kérdést a párt politikai választmányának március 20-i ülésén tárgyaljuk meg” – nyilatkozat Joseph Daul, a pártcsalád jelenlegi elnöke.

 

Nagyon leegyszerűsítve a Néppárt a választmányi ülésen azért tárgyalja majd a Fidesz kizárását, mert a kormány tájékoztató kampányt indított a brüsszeli politikáról. A kampánnyal kapcsolatban a Bizottság is betalálta már a magyar kormányt, hazugnak nevezte a kormány tájékoztató kampányát. A legújabb fejlemény mikor írom a cikket, hogy Weber három követeléssel fordult Orbán Viktorhoz és a Fideszhez. A következő a három követelés: 1. kérjen bocsánatot Orbán Viktor 2. állítsa le a Brüsszellel szembemenő kormány kampányt 3. biztosítsa a magyar kormány a CEU Budapesten való működését. A magyar plakátkampány a tervek szerint március 15-ig tart és addig leszedésre is kerülnek a plakátok - ezt a hírt elvileg üdvözlendőnek is találta Weber - , amit majd a családtámogatási programot népszerűsítő kampány követ, amit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be a március 7-én tartott komrányinfón. A CEU-ügy meg le van zárva. Az egyetem működik Budapesten magyar diplomára van akkreditációja, de a hatályos jogszabályoknak nem felelt meg és nem is akar ahhoz, hogy amerikai típusú diplomát is kiadhasson. (zárójeles megjegyzés, hogy nem csak a CEU-n kívül más egyetemek is vannak Magyarországon, akik amerikai diplomát is adnak és érdekes módon nekik sikerült értelmezni a szabályokat és velük nincs is probléma). Hazugsággal vádolni a Fideszt meg értelmetlen, mert bárki ha felmegy az EP vagy a Bizottság honlapjára kikereshető az összes előterjesztés, amivel alá lehet támasztani az állításokat. És ez az, ami igazán elválasztja a Fideszt a kritikusaitól, hogy vannak olyan értékek, amit a választói elvárnak, hogy képviseljen és ebből nem enged. Ez azonban nagyon jól rávilágít arra, hogy mennyire elkülönült már a brüsszeli politizálás a tényleges választóktól és itt válik el, hogy ki az aki tényleg a választóit igyekszik képviselni.

A gyors téma felvezetést követően belevágok a kizárás értékelésébe.

Az Európai Néppárton belüli események nagyon összetettek. Az egyik elem az európai parlamenti választás, aminek meghatározó kérdése a bevándorlás lesz, ezt még maga Weber is kijelentette. Azonban a Néppárton belül is felütötte a fejét a bevándorlás ellenes erők és a bevándorlást támogatók közötti ellentét. A Fidesz kizárását kezdeményező pártok szinte kivétel nélkül olyan pártok, akiknek nincs olyan markáns véleménye  a bevándorlásról mint a Fidesznek. Azt is kijelenthetjük, hogy a Fidesz jelenleg a legerősebb pozícióval rendelkező párt az EPP-ben, míg az őt kritizáló pártok szinte egyike se kormánypárt hazájában és behódoltak az otthonukban uralkodó “baloldali véleményterrornak.” Ez alapjaiban véve élezi ki a harcot az EU-n belül a szuverenisták és a globalisták között. A Néppárt Fidesz-kritikus szárnya már egyáltalán nem képviseli a konzervatív eszmét, sőt teljesen azzal szembe megy és a baloldali globalista elit kezére játszik.

Így számomra elég egyértelmű, hogy a Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva, így teljesen elképzelhető a Fidesz a Néppárton kívül is. Maga Orbán Viktor is egyértelműen kifejtette ezen álláspontját: “Magyarország elsőként bizonyította be, hogy a migrációval szemben fel lehet lépni, meg lehet állítani, és „ezért kerültünk mi a viták középpontjába”. „Több lehetőségünk is van, ezt majd a Fidesz el fogja dönteni, hogy az Európai Néppárton belül vagy azon kívül”  Orbán Viktor nem titkolt szándéka, hogy maradna az EPP-ben, de vissza akarja terelni a józan ész mezejére. És lennének is támogatói, akik szintén elkerülnék a pártcsalád balra tolódását.

De egy biztos a Fidesz nincs egyedül, nem csak ők gondolkodnak így. És amennyiben új szövetségeseket kéne keresnie nem hiszem, hogy sokáig egyedül maradna.

 

B.G.Hunt: Orbán és Weber. Ránézésre sokban különböznek, de mindketten politikai állatok, akik a szavazatok bezsebelésére koncentrálnak. Weber nem riad vissza a Fidesz megtartásától amíg több helyet hoznak Orbánék a Néppártnak az EP-ben. Nem érdekelte túlzottan az sem, mikor Orbán az EU-t ekézte, nem hatotta meg egy sima Soros-kampány sem, és a CEU miatt is eddig csak egy-két ejnyebejnyét hallatott. Eddig. Most vajon mi verte ki a biztosítékot?

Lehet hogy az hogy Juncker rákerült a plakátra. A Leovolpe által biztosan egy alkoholista senkiházinak, Dunning-Kruger szerint pedig egy diktátoroknak csicskalángost osztogató politikusnak tartott Juncker ugyanis az EPP hathatós segítségével került az Európai Bizottság élére. Így a magyar kormány már nem csak Brüsszelt hanem a Néppártot is támadta a plakátokkal. Talán ez még annyira nem érdekelte, de mivel a Néppárton belül sokaknak elegük lett a Fideszből, és indítványozták a felfüggesztést/kizárást (a Fine Gael Írországban nem kormánypárt, kedves Leovolpe?), így nem volt más választása mint hogy beleállni a dologba. Tekintettel viszont a három pontos ultimátumra, úgy fest hogy ennél kicsit komolyabban veszi a dolgot. Nézzük hát a pontokat.

A CEU maradása klasszikus “grandstanding” Weber részéről. Az egyetem amerikai diplomát adó képzése megy Bécsbe, és ha a kormány bejelentené hogy megállapodott New York állammal, akkor sem biztos hogy ennyi szívatás után bevállalnák az ittmaradást. Orbánnak meg hatalmas PR csőd lenne visszahívni Soros György egyetemét, nem valószínű hogy bevállalná. Miért is akarná hogy rajta kívül mások is George bácsi segítségével tanulhassanak egy nemzetközileg elismert intézményben? A végén még a világ 50 legjobb politológiai képzéseinek egyike kinevelne valami normális politikai ellenfelet a mostani jobbára esetlen, karizmától mentes, kiégett ellenzék helyett.

Bocsánatot kérni? A Fidesz politikai stratégiájának alapköve hogy soha nem hátrál, nem kér bocsánatot, és nem vallja be hogy hibát vétett. A klasszikus, konkrét bocsánatkérés esélytelen, Szijjártó már meg is erősítette hogy ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni. Úgyhogy Weber készülhet hogy ez a pontja befürdik.

A plakátkampány viszont hamarosan véget ér jelenlegi formájában, és a kormány a kevésbé megosztó, népszerűbb családi intézkedéscsomagot fogja promózni. A kérdés az, hogy mellette a Soros vonal is fut-e tovább, és hogy esetleg Timmermans is felkerül-e mellé. A Fidesz azt fogja mondani az utóbbi esetben hogy a kérésnek eleget tett, Juncker nincs rajta a plakáton.

Amikor eljön körülbelül két hét múlva többet fogunk tudni. Weber feltételei nem fognak maradéktalanul teljesülni, ez szinte biztos. Az hogy végül lesz-e kizárás, az attól függ hogy a Fideszt mindenképp kihajítani kívánó pártok száma (és képviselőik száma) meddig nő, és hogy mi éri meg jobban: valamivel kevesebb szavazat a Néppártra Orbán miatt, vagy esetleg egy erősebb ENF, Salvini és Le Pen mellett egy regnáló miniszterelnökkel.

Dunning-Kruger:

Orbán Viktor konfrontatív politikájával ismét a figyelem középpontjába került, és jelenleg igen nagy rá az esély, hogy néhány év múlva fordulópontként tekintünk a következő hetekre. Persze a kérdés, hogy merre fordul. Most azonban elsősorban nem belpolitikailag meghatározó a jelenlegi küzdelme az EPP-vel. Ez a kampány most többről szól, mint általánosságban növelni a népszerűségét, és begyűjteni a 15 EP képviselői helyet. A Fidesz és Orbán Viktor szavazóbázisa a legeltökéltebb, és őket lehet a legjobban mobilizálni.

Egyáltalán nem is számít, mi van a plakátokon: Soros, Juncker, családvédelem.. A körítés gyakorlatilag mindegy, a Fidesz minden egyes kampányának ugyanaz a lényege:

Küzdeni valami elleni, valamitől megvédeni a magyarokat. Ez lehet a bevándorlás, Soros, akár lehet az éppen országot sújtó alacsony születési ráta, és lehet Brüsszel. Három ⅔ után mondjuk ki , ez a fajta politika egészen remekül bevált itthon.

Rövid távon. (Soknak tűnik az elmúlt kilenc év, de ez rövid távnak számít.) A küzdelem a lényeg, a többi részlet. Ugyanolyan sikeres lenne ez a kampány ha más lenne a plakátokon, ha éppen más ellen kellene harcolni.Ugyanilyen sikeres lenne Soros mellett Timmermanssal, és ugyanilyen sikeres lesznek a következő plakát a mosolygó szemű anyukákkal. A politika amit Orbán visz, itthon tökéletesen bevált, ideje külföldön is színre lépni vele.

Természetesen a szavaival eddig is úgy pozicionálta magát, mint  “A” bevándorlásellenes, aki napi 24 órában gőzerővel dolgozik azon, hogy megvédje Európát. De amíg ezek eddig szavak voltak, most először egy konkrét lépését is látjuk. Orbán Viktor célja, hogy a saját pozícióját erősítse meg, a centrumból eggyel jobbra tolja az EPP-t. Ha ez sikerül, az új kialakult status quoban már valóban "Európa (egyik) erős embere" lenne. Az én véleményem tehát, hogy Orbán Viktor most igazat mond, és nem távozni szeretne, hanem megreformálni a Néppártot.

Az egy teljesen jogos gyanú, hogy a valódi cél összeállni a szélsőjobbal. De a kilépés inkább B terv, mint cél.
A Néppárt erősebb, erősebb érdekérvényesítő képességgel és óriási hátországgal. Habár Salvinivel Orbán sok mindenben egyetért, legalább ugyanennyiben konfliktus lehet köztük. Felesleges lenne rögtön bevállalni a rizikót, mikor jelenleg gyakorlatilag nincs veszítenivalója Orbánnak, ha nem lép ki: megszavazzák hogy bent maradhassanak? Itthon eladhatja, hogy a Néppárt beállt mögé.
Megszavazzák a kizárást? Itthon eladhatja, hogy Soros átvette az EPP irányítását, és külön jó hogy végre ledobhatjuk magunkról a láncokat amiket az a galád Weber rakott ránk.
A helyes lépés most, minél nagyobbat nyerni az EP választáson, ezzel rakva le a bizonyítékot Weber elé: amit én csinálok, az működik, az hozza az eredményeket.


Ha Orbánnak sikerül bebizonyítania, hogy az a fajta politika és populista kampányolás amit művel működik, megerősítheti a pozícióját, és a Néppárt legszűkebb, legbefolyásosabb elitjébe kerülhet. Ha a populisták májusban a legtöbb országban jól szerepelnek, Orbán Viktor teljes joggal, és számszerű eredménnyel teszi fel a párttársaknak majd a kérdést: demokraták lennétek inkább, vagy győznétek?

A bejegyzés trackback címe:

https://friendlyfire.blog.hu/api/trackback/id/tr1314678300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.09. 07:00:00

Weber kétségbeesetten igyekszik lavírozni, de már mindenképpen csúnyán elvesztette ezt a csatát.
süti beállítások módosítása